Połączenia

Alsace Sylvaner Blanc   
Kulki z dorsza smażone na głębokim oleju (Accras De Morue) 
Pasta z sardeli i oliwy (Anchoïade) 
Półmisek wędlin lub bufet z wędlinami (Assiette Ou Buffet De Charcuteries) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Brochettes De Saint-Jacques) 
Carpaccio z łososia z zieloną cytryną (Carpaccio De Saumon Au Citron Vert) 
Wędliny (Charcuteries) 
Krem z langustynek ze szparagami (Charlotte D’Asperges Aux Langoustines) 
Kiszona kapusta z owocami morza (Choucroute Aux Fruits De Mer) 
Sercówki faszerowane (Clovisses Farcies) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Mięczaki (Coquillages) 
Małże Świętego Jakuba z sosem na bazie rosołu drobiowego i śmietany (Coquilles Saint Jacques Sauce Suprême) 
Zupa rybna z ziemniakami i cebulą (Cotriade) 
Kotlety wieprzowe z kostką pieczone na ruszcie (Côtelettes De Porc En Grillade) 
Kotlety cielęce z kostką (Côtes De Veau) 
Kotlety cielęce z kostką ze śmietaną (Côtes De Veau À La Crème) 
Kotlety cielęce z kostką w papilotach (Côtes De Veau En Papillotes) 
Krab (Crabe) 
Kraby faszerowane (Crabes Farcis) 
Surowe warzywa z dipem lub surówki (Crudités) 
Skorupiaki (Crustacés) 
Udko z indyka z soczewicą (Cuisse De Dinde Aux Lentilles) 
Udka z indyka z soczewicą (Cuisses De Dinde Aux Lentilles) 
Grzbiet sandacza (Dos De Sandre) 
Eskalopek cielęcy po mediolańsku (Escalope De Veau À La Milanaise) 
Eskalopek cielęcy z cytryną (Escalope De Veau Au Citron) 
Eskalopek cielęcy z dodatkiem soku z cytryny (Escalope De Veau Citronnée) 
Eskalopek cielęcy panierowany po wiedeńsku (Escalope De Veau Panée À La Viennoise) 
Ślimaki (Escargots) 
Ciasteczka francuskie ze ślimakami (Feuilletés D’Escargots) 
Filety z soli podawane z sosem na bazie śmietany, krewetek i grzybów (Filets De Sole Bonne Femme) 
Kawałki kurczaka nabite na długi widelec, panierowane w jajku i bułce tartej następnie smażone w specjalnym rondelku wypełnionym rozgrzanym olejem/ Fo (Fondue Bressane) 
Kawałki chleba nabite na długi widelec, maczane w płynnej masie serowej z dodatkiem białego wina, podawanej w specjalnym rondelku/Fondue Savoyarde (Fondue Savoyarde) 
Małe rybki smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons) 
Małe rybki rzeczne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons De Rivière) 
Małe rybki słodkowodne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons D'Eau Douce) 
Ser Cantal – ser z krowiego mleka (Fromage Cantal - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Ser Gouda – ser z krowiego mleka (Fromage Gouda - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Saint Nectaire – ser z krowiego mleka (Fromage Saint Nectaire - Fromage Au Lait De Vache) 
Owoce morza (Fruits De Mer) 
Galantyna z królika (Galantine De Lapin) 
Włoskie kluski gnocchi (Gnocchis) 
Kawałki wieprzowiny pieczone na ruszcie (Grillade De Porc Au Barbecue) 
Homar ze śmietaną (Homard À La Crème) 
Homar po parysku (Homard À La Parisienne) 
Homar zapiekany z sosem (Homard Thermidor) 
Ostrygi (Huîtres) 
Ostrygi na ciepło (Huîtres Chaudes) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Creuses) 
Ostrygi z Basenu Arcachon (Huîtres D’Arcachon) 
Ostrygi z Marennes (Huîtres De Marennes) 
Ostrygi w galarecie (Huîtres En Gelée) 
Ostrygi zapiekane (Huîtres Gratinées) 
Ostrygi płaskie (Huîtres Plates) 
Szynka z rusztu (Jambon Grillé) 
Golonka wieprzowa z kiszoną kapustą (Jarret De Porc À La Choucroute) 
Golonka wieprzowa z soczewicą (Jarret De Porc Aux Lentilles) 
Langusta ze śmietaną (Langouste À La Crème) 
Langusta po parysku (Langouste À La Parisienne) 
Langusta z rusztu (Langouste Grillée) 
Langustynki (Langoustines) 
Langustynki z majonezem (Langoustines À La Mayonnaise) 
Langustynki z majonezem (Langoustines Mayonnaise) 
Młode makrele w białym winie (Lisettes Au Vin Blanc) 
Potrawka z węgorza z czerwonym winem i cebulą (Matelote D’Anguille) 
Witlinki w białym winie (Merlans Au Vin Blanc) 
Witlinki panierowane po angielsku (Merlans Panés À L’Anglaise) 
Małże (Moules) 
Małże ze śmietaną (Moules À La Crème) 
Małże z curry (Moules Au Curry) 
Małże z szafranem (Moules Au Safran) 
Małże w białym winie z szalotką (Moules Marinière) 
Jajka sadzone po lotaryńsku (Œufs Sur Le Plat À La Lorraine) 
Zielone oliwki (Olives Vertes) 
Omlet z kiszką (Omelette Au Boudin) 
Omlet ze smardzami (Omelette Aux Morilles) 
Omlet z truflami (Omelette Aux Truffes) 
Golonka cielęca (Osso Bucco) 
Pasztet (Pâté) 
Makaron z owocami morza (Pâtes Aux Fruits De Mer) 
Ryba surowa (Poisson Cru) 
Ryby surowe sushi i sashimi – kuchnia japońska (Poissons Crus Sushis Et Sashimis) 
Mięso gotowane z warzywami po lotaryńsku (Potée Lorraine) 
Dyszek cielęcy z cebulą dymką (Quasi De Veau Aux Petits Oignons) 
Quiche z porami (Quiche Aux Poireaux) 
Tarta lotaryńska (Quiche Lorraine) 
Tarty z nadzieniem i masą jajeczną (Quiches) 
Raja – ryba (Raie) 
Raja z masłem przyrumienionym na kolor orzechowy (Raie Au Beurre Noisette) 
Barweny (Rougets) 
Sałatka alzacka (Salade Alsacienne) 
Sałatka z karczochów (Salade D’Artichauts) 
Sałatka z grzybów (Salade De Champignons) 
Sałatka z surowych grzybów (Salade De Champignons Crus) 
Sałatka z łupacza (Salade De Haddock) 
Sałatka z fasolki szparagowej (Salade De Haricots Verts) 
Sałatka z langusty (Salade De Langoustes) 
Sałatka z zielonego melona z krewetkami (Salade De Melon Vert Aux Crevettes) 
Sałatka z mięsa małż Świętego Jakuba i łosoś wędzony (Salade De Noix De Saint Jacques Et Saumon Fumé) 
Sałatka ziemniaczana z dwoma rodzajami śledzia (Salade De Pommes De Terre Aux Deux Harengs) 
Sałatka z pomidorów (Salade De Tomates) 
Sałatka nicejska (Salade Niçoise) 
Sałatka jarzynowa z majonezem (Salade Russe) 
Sałatka z darów ziemi i morza (Salade Terre-Mer) 
Sałata zielona (Salade Verte) 
Sałatki (Salades) 
Suflety (Soufflés) 
Zupa cebulowa (Soupe À L’Oignon) 
Sushi (Sushis) 
Sałatka z kaszy kuskus z cebulą, pomidorami i ziołami (Taboulé) 
Tatar z tuńczyka (Tartare De Thon) 
Tarta cebulowa (Tarte À L’Oignon) 
Tarta z wędzonym łososiem (Tarte Au Saumon Fumé) 
Tarta z warzywami (Tarte Aux Légumes) 
Tarta cebulowa (Tarte Aux Oignons) 
Tarta z porami (Tarte Aux Poireaux) 
Tarta alzacka pieczona na ogniu (Tarte Flambée Ou Flammekueche) 
Teryna z trzema rodzajami ryb (Terrine Aux 3 Trois Poissons) 
Teryna z owoców morza (Terrine De Fruits De Mer) 
Teryna rybna (Terrine De Poissons) 
Teryny (Terrines) 
Głowa cielęca (Tête De Veau) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo i ziołami aromatycznymi (Tête De Veau Sauce Ravigote) 
Rodzaj tarty z nadzieniem warzywnym (Tourte Aux Légumes) 
Rak pustelnik (Tourteau) 
Rak pustelnik z serem (Tourteau Au Fromage) 
Ciasta z nadzieniem (Tourtes) 
Żeberka wieprzowe z sosem diabelskim (Travers De Porc À La Sauce Diable) 
Żeberka wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym (Travers De Porc À L’Aigre–Doux) 
Żeberka wieprzowe z rusztu (Travers De Porc Grillés) 
Końcówki żeberek wieprzowych lakierowane (Travers De Porc Laqués) 
Pstrąg o mięsie w kolorze łososiowym (Truite Saumonée) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.