Połączenia

Chablis Blanc   
Kiełbaska z jelit wieprzowych w papilotach na ciepło (Andouillette En Papillotes) 
Węgorze wędzone (Anguilles Fumées) 
Szparagi zielone (Asperges Vertes) 
Półmisek ryb wędzonych (Assiette De Poissons Fumés) 
Awokado faszerowane z krabem (Avocat Farci Au Crabe) 
Owoce awokado faszerowane z krewetkami (Avocats Farcis Aux Crevettes) 
Labraks z rusztu z sosem z masła, szalotek i białego wina (Bar - Loup De Mer Grillé Sauce Au Beurre Blanc) 
Labraks pieczony z sokiem z mięsa (Bar - Loup De Mer Rôti Au Jus De Viande) 
Labraks pieczony bez skóry (Bar - Loup De Mer Rôti Sans Peau) 
Nagład (Barbue Poisson) 
Kawałki wątróbki z rai w cieście smażone na głębokim oleju (Beignets De Foie De Raie) 
Langustynki w cieście smażone na głębokim oleju (Beignets De Langoustines) 
Zupa z homara (Bisque De Homard) 
Pierś z kuczaka ze śmietaną (Blanc De Poulet À La Crème) 
Potrawka z cielęciny (Blanquette De Veau) 
Bliny z ikrą łososia (Blinis Aux Oeufs De Saumon) 
Kiszka czarna (Boudin Noir) 
Kiszka czarna z rusztu (Boudin Noir Grillé) 
Kiszka czarna smażona (Boudin Noir Poêlé) 
Zupa rybna podawana z grzanką i sosem aïoli na ostro (Bouillabaisse) 
Szaszłyki rybne (Brochettes De Poissons) 
Szaszłyki z małż Świętego Jakuba (Brochettes De Saint-Jacques) 
Carrpaccio z wołowiny (Carpaccio De Bœuf) 
Carpaccio z małż Świętego Jakuba (Carpaccio De Coquilles Saint Jacques) 
Carpaccio z tuńczyka (Carpaccio De Thon) 
Karp po żydowsku (Carpe À La Juive) 
Karpie z rusztu (Carpes Grillées) 
Ślimaki zapiekane w kasolecie (Cassolette D'Escargots) 
Krem z langustynek ze szparagami (Charlotte D’Asperges Aux Langoustines) 
Gruby kotlet z polędwicy wołowej z sosem bearneńskim - Châteaubriant À La Sauce Béarnaise (Châteaubriant À La Sauce Béarnaise) 
Sercówki faszerowane (Clovisses Farcies) 
Czarniak – ryba (Colin) 
Piaskołazy – rodzaj mięczaków (Coques) 
Mięczaki (Coquillages) 
Małże Świętego Jakuba z sosem z czerwonego wina (Coquilles Saint Jacques À La Bordelaise) 
Małże Świętego Jakuba gotowane w bulionie z dodatkiem białego wina (Coquilles Saint Jacques À La Nage) 
Małże Świętego Jakuba po prowansalsku (Coquilles Saint Jacques À La Provençale) 
Małże Świętego Jakuba gotowane na parze (Coquilles Saint Jacques À La Vapeur) 
Małże Świętego Jakuba z sosem na bazie rosołu drobiowego i śmietany (Coquilles Saint Jacques Sauce Suprême) 
Zupa rybna z ziemniakami i cebulą (Cotriade) 
Krab (Crabe) 
Krab po antylsku (Crabe À L’Antillaise) 
Kraby faszerowane (Crabes Farcis) 
Skorupiaki (Crustacés) 
Dzwonka z łososia z rusztu (Darnes De Saumon Grillées) 
Dzwonka z łososia z rusztu z sosem holenderskim (Darnes De Saumon Grillées À La Sauce Hollandaise) 
Dzwonka z łososia gotowane (Darnes De Saumon Pochées) 
Dzwonka z łososia pieczone (Darnes De Saumon Rôties) 
Dzwonka z łososia z sosem (Darnes De Saumon Sauce Tartare) 
Indyk (Dinde) 
Dorada z cytryną kandyzowaną (Dorade - Daurade Au Citron Confit) 
Dorada z grzybami (Dorade - Daurade Aux Champignons) 
Grzbiet sandacza (Dos De Sandre) 
Grzbiet sandacza z sosem z masła, szalotek i białego wina (Dos De Sandre Au Beurre Blanc) 
Eskalopek cielęcy ze śmietaną (Escalope De Veau À La Crème) 
Eskalopek cielęcy po mediolańsku (Escalope De Veau À La Milanaise) 
Eskalopek cielęcy panierowany po wiedeńsku (Escalope De Veau Panée À La Viennoise) 
Eskalopki cielęce z boczniakami (Escalopes De Veau Aux Pleurotes) 
Ślimaki (Escargots) 
Ślimaki po burgundzku (Escargots À La Bourguignonne) 
Ślimaki z czosnkiem (Escargots À L’Ail) 
Ciasteczka francuskie z serem (Feuilletés Au Fromage) 
Ciasteczka francuskie z białym mięsem turbota (Feuilletés De Blanc De Turbot) 
Filety rybne w papilotach (Filets De Poissons En Papillotes) 
Filety z sandacza z masła, szalotek i białego wina (Filets De Sandre Au Beurre Blanc) 
Filety z soli ze śmietaną (Filets De Sole À La Crème) 
Filety z soli podawane z sosem na bazie śmietany, krewetek i grzybów (Filets De Sole Bonne Femme) 
Polędwiczki wieprzowe (Filets Mignons De Porc) 
Tłusta wątróbka gotowana w specjalnej ścierce (Foie Gras Au Torchon) 
Tłusta kacza wątróbka (Foie Gras De Canard) 
Małe rybki smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons) 
Małe rybki rzeczne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons De Rivière) 
Małe rybki słodkowodne smażone na głębokim oleju (Friture De Poissons D'Eau Douce) 
Ser Bleu De Bresse – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu De Bresse - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie – ser z krowiego mleka (Fromage Brie - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie De Meaux - ser z krowiego mleka (Fromage Brie De Meaux - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Brie wiejski – ser z krowiego mleka (Fromage Brie Fermier - Fromage Au Lait De Vache) 
Świeży ser z koziego mleka (Fromage Chèvre Frais) 
Ser Chaource -ser z krowiego mleka (Fromage Chaource - Fromage Au Lait De Vache) 
Ser Fromage De Chèvre - Ser z koziego mleka (Fromage De Chèvre) 
Ser Edam – ser z krowiego mleka (Fromage Edam) 
Ser Epoisses - ser z krowiego mleka (Fromage Epoisses - Fromage Au Lait De Vache) 
Galantyna z królika (Galantine De Lapin) 
Włoskie kluski gnocchi (Gnocchis) 
Drozdy z owocami jałowca (Grives Au Genièvre) 
Homar (Homard) 
Homar ze śmietaną (Homard À La Crème) 
Homar po parysku (Homard À La Parisienne) 
Homar z rusztu (Homard Grillé) 
Homar pieczony z wanilią (Homard Rôti À La Vanille) 
Homar zapiekany z sosem (Homard Thermidor) 
Ostrygi (Huîtres) 
Ostrygi z porami i truflami (Huîtres Aux Poireaux Et Aux Truffes) 
Ostrygi płaskie (Huîtres Belons) 
Ostrygi na ciepło (Huîtres Chaudes) 
Ostrygi na ciepło i białe części pora z octem z wina Xérès (Huîtres Chaudes Et Blancs De Poireaux Au Vinaigre De Xérès) 
Ostrygi w galarecie (Huîtres En Gelée) 
Ostrygi portugalskie (Huîtres Fines De Claire) 
Ostrygi portugalskie bez przypraw (Huîtres Fines De Claire Au Naturel) 
Ostrygi zapiekane (Huîtres Gratinées) 
Ostrygi płaskie (Huîtres Plates) 
Szynka ze śmietaną (Jambon À La Crème) 
Szynka w galarecie z pietruszką (Jambon Persillé) 
Kulebiak z łososiem (Koulibiac De Saumon) 
Langusta (Langouste) 
Langusta ze śmietaną (Langouste À La Crème) 
Langusta po parysku (Langouste À La Parisienne) 
Langusta z masłem z estragonem (Langouste Au Beurre D'Estragon) 
Langusta na zimno z majonezem (Langouste Froide À La Mayonnaise) 
Langusta zapiekana z sosem (Langouste Thermidor) 
Langustynki (Langoustines) 
Langustynki ze smażonymi na miękko porami (Langoustines À La Fondue De Poireaux) 
Langustynki z bielakami (Langoustines Aux Mousserons) 
Langustynki smażone z kurkami (Langoustines Poêlées Aux Girolles) 
Lasagne z owocami morza (Lasagnes Aux Fruits De Mer) 
Miętus po amerykańsku (Lotte À L’Américaine) 
Potrawka z węgorza z czerwonym winem i cebulą (Matelote D’Anguille) 
Medaliony z łososia (Médaillons De Saumon) 
Zrazy z witlinka (Merlans En Paupiettes) 
Witlinki panierowane po angielsku (Merlans Panés À L’Anglaise) 
Polędwiczki cielęce z boczniakami (Mignons De Veau Aux Pleurotes) 
Małże faszerowane (Moules Farcies) 
Małże w białym winie z szalotką (Moules Marinière) 
Twardzioszki przydrożne – grzyby (Mousserons D’Automne) 
Twardzioszki przydrożne –grzyby (Mousserons Des Près) 
Jajecznica z krewetkami (Œufs Brouillés Aux Crevettes) 
Ikra dorsza (Œufs De Cabillaud) 
Ikra śledzi (Œufs De Harengs) 
Ikra łososia (Œufs De Saumon) 
Jajka w galarecie (Œufs En Gelée) 
Jajka w galarecie z łososiem (Œufs En Gelée Au Saumon) 
Omlet (Omelette) 
Omlet ze smardzami (Omelette Aux Morilles) 
Pasztet ze skowronków (Pâté D’Alouettes) 
Makaron z sosem carbonara (Pâtes À La Carbonara) 
Makaron z Pesto (Pâtes Al Pesto) 
Makaron z owocami morza (Pâtes Aux Fruits De Mer) 
Zrazy cielęce zawijane (Paupiettes De Veau) 
Perliczka (Pintade) 
Półmisek owoców morza (Plateau De Fruits De Mer) 
Ryba surowa (Poisson Cru) 
Ryba surowa marynowana (Poisson Cru Mariné) 
Ryba wędzona (Poisson Fumé) 
Ryba pieczona (Poisson Rôti) 
Ryby z rusztu (Poissons Grillés) 
Pularda czyli specjalnie tuczona młoda kura (Poularde) 
Pularda ze śmietaną (Poularde À La Crème) 
Pularda z masłem z raków (Poularde Au Beurre D’Écrevisses) 
Pularda z borowikami (Poularde Aux Cèpes) 
Pularda z rakami (Poularde Aux Écrevisses) 
Kurczak (Poulet) 
Kurczak po diabelsku z musztardą (Poulet À La Diable À La Moutarde) 
Kurczak z czosnkiem (Poulet À L’Ail) 
Kurczak z rakami (Poulet Aux Écrevisses) 
Kurczak ze śmietaną (Poulet À La Crème) 
Kurczak z bielakami (Poulet Aux Mousserons) 
Ogony langusty z owocami cytrusowymi i szparagami (Queues De Langouste Aux Agrumes Et Asperges) 
Raja – ryba (Raie) 
Grasica cielęca ze śmietaną (Ris De Veau À La Crème) 
Nerki cielęce (Rognons De Veau) 
Piotrosz pieczony w piekarniku (Saint Pierre Au Four – Poisson.) 
Piotrosz pieczony (Saint Pierre Rôti – Poisson.) 
Sałatka ze szparagów z krewetkami (Salade D’Asperges Aux Crevettes) 
Sałatka ze skorupiaków (Salade De Crustacés) 
Sałatka z homara (Salade De Homard) 
Sałatka z mięsa małż Świętego Jakuba (Salade De Noix De Saint Jacques) 
Sałatka z żołądkami, kaczą piersią i foie gras (Salade Landaise) 
Sałata zielona (Salade Verte) 
Sardynki z rusztu (Sardines Grillées) 
Kiełbaska na ciepło (Saucisse) 
Kiełbasa na ciepło zapiekana w cieście drożdżowym (Saucisson Chaud En Brioche) 
Łosoś z kurkami (Saumon Aux Girolles) 
Łosoś świeży (Saumon Frais) 
Łosoś marynowany (Saumon Mariné) 
Łosoś marynowany z koperkiem (Saumon Mariné À L’Aneth) 
Szynka smażona z ostrym sosem (Saupiquet Jambon) 
Sola (Sole) 
Sola z rusztu (Sole Grillée) 
Sola panierowana w mące i smażona na maśle (Sole Meunière) 
Sole z rusztu (Soles Grillées) 
Sole panierowane w mące i smażone na maśle (Soles Meunières) 
Suflet z krabem (Soufflé Au Crabe) 
Suflet serowy (Soufflé Au Fromage) 
Suflet ze szparagów (Soufflé D’Asperges) 
Spaghetti z sosem carbonara (Spaghettis À La Carbonara) 
Filet z piersi perliczki z sosem z dodatkiem whisky (Suprême De Pintade Avec Sa Sauce Au Whisky) 
Tatar z ryb (Tartare De Poissons) 
Tatar z czerwonego tuńczyka (Tartare De Thon Rouge) 
Tarta z owocami morza (Tarte Aux Fruits De Mer) 
Tarta Tatin (Tarte Tatin) 
Teryna z kaczki (Terrine De Canard) 
Teryna z wątróbek drobiowych (Terrine De Foies De Volaille) 
Teryna z owoców morza (Terrine De Fruits De Mer) 
Teryna z królika (Terrine De Lapin) 
Teryna z warzyw (Terrine De Légumes) 
Teryna rybna (Terrine De Poissons) 
Teryna drobiowa (Terrine De Volaille) 
Teryny (Terrines) 
Głowa cielęca z sosem winegret z jajkami na twardo, korniszonami i kaparami (Tête De Veau Sauce Gribiche) 
Rak pustelnik (Tourteau) 
Pstrąg (Truite) 
Pstrąg z serem Bleu (Truite Au Fromage Bleu) 
Pstrąg z migdałami (Truite Aux Amandes) 
Pstrąg wędzony (Truite Fumée) 
Pstrąg panierowany w mące i smażony na maśle (Truite Meunière) 
Pstrąg o mięsie w kolorze łososiowym (Truite Saumonée) 
Cielęcina pieczona (Veau Rôti) 
Potrawka rybna na bazie bulionu ze śmietaną (Waterzoï De Poissons) 
Potrawka z kurczaka na bazie bulionu ze śmietaną (Waterzoï De Poulet) 

Created by 4lc Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.