Strona startowa
|
Zasady użytkowania
|
Kontakt
Potrawa
Wino
Witamy
Spis alfabetyczny
Zasady użytkowania
Partnerzy
Leksykon Terminów Winiarskich
Glosariusz terminologii winiarskiej
Bibliografia o Tematyce Winiarskiej
Targi win
Linki
Kontakt
Advertising
Mets et Vins
Połączenia
Alsace Gewurztraminer Blanc
Nagład (Barbue Poisson)
Kiszka czarna (Boudin Noir)
Bułka drożdżowa (Brioche)
Przepiórki z winogronami (Cailles Aux Raisins)
Kaczka z pomarańczami (Canard À L’Orange)
Kaczka lakierowana (Canard Laqué)
Kaczka pieczona z brzoskwiniami (Canard Rôti Aux Pêches)
Carrpaccio z wołowiny (Carpaccio De Bœuf)
Gruby kotlet z polędwicy wołowej z sosem bearneńskim - Châteaubriant À La Sauce Béarnaise (Châteaubriant À La Sauce Béarnaise)
Sarnina z borówkami (Chevreuil Aux Airelles)
Małże Świętego Jakuba z pomarańczami (Coquilles Saint Jacques À L’Orange)
Małże Świętego Jakuba z borowikami (Coquilles Saint Jacques Aux Cèpes)
Jagnięcina z curry (Curry D’Agneau)
Kurczak z curry (Curry De Poulet)
Mięso drobiowe z curry (Curry De Volaille)
Karkówka wieprzowa z curry (Curry D’Échine De Porc)
Eskalopek z indyka z curry (Escalope De Dinde Au Curry)
Eskalopek cielęcy ze śmietaną (Escalope De Veau À La Crème)
Eskalopek cielęcy po mediolańsku (Escalope De Veau À La Milanaise)
Bażant gotowany z dodatkiem koniaku a następnie pieczony w piekarniu z tłustą wątróbką (Faisan Souvaroff)
Ciasteczka francuskie z serem Roquefort (Feuilletés Au Roquefort)
Polędwica wołowa w sosie słodko-kwaśnym (Filet De Boeuf À L’Aigre–Doux)
Filety z piotrosza ze śmietaną (Filets De Saint Pierre À La Crème)
Kacza lub gęsia tłusta wątróbka/ Foie Gras (Foie Gras)
Tłusta wątróbka bez dodatku przypraw (Foie Gras Au Naturel)
Tłusta kacza wątróbka (Foie Gras De Canard)
Tłusta gęsia wątróbka (Foie Gras D’Oie)
Tłusta gęsia wątróbka zapiekana w cieście drożdżowym (Foie Gras D’Oie En Brioche)
Tłusta gęsia wątróbka smażona z rabarbarem (Foie Gras D’Oie Poêlé À La Rhubarbe)
Pasztet z tłustej wątróbki (Foie Gras En Pâté)
Tłusta wątróbka na wpół ugotowana (Foie Gras Mi Cuit)
Tłusta wątróbka smażona (Foie Gras Poêlé)
Tłusta wątróbka naszpikowana truflami w winie Madera (Foie Gras Truffé Au Madère)
Kawałki chleba nabite na długi widelec, maczane w płynnej masie serowej z dodatkiem białego wina, podawanej w specjalnym rondelku/Fondue Vigneronne (Fondue Vigneronne)
Ser z zieloną lub niebieską pleśnią (Fromage A Pâte Persillée)
Ser Bleu D’Auvergne – ser pleśniowy z krowiego mleka (Fromage Bleu D’Auvergne - Fromage Au Lait De Vache)
Ser Fourme D’Ambert – ser z krowiego mleka (Fromage Fourme D’Ambert - Fromage Au Lait De Vache)
Ser Gouda – ser z krowiego mleka (Fromage Gouda - Fromage Au Lait De Vache)
Ser Livarot - ser z owczego mleka (Fromage Maroilles - Fromage Au Lait De Vache)
Ser Mont D’Or – ser z krowiego mleka (Fromage Mont D’Or - Fromage Au Lait De Vache)
Ser Munster – ser z krowiego mleka (Fromage Munster - Fromage Au Lait De Vache)
Ser Munster z kminkiem – ser z krowiego mleka (Fromage Munster Au Cumin - Fromage Au Lait De Vache)
Ser Pont L'Évêque – ser z krowiego mleka (Fromage Pont L'Évêque - Fromage De Lait De Vache)
Ser Roquefort – ser z owczego mleka (Fromage Roquefort - Fromage Au Lait De Brebis)
Homar po amerykańsku (Homard À L’Américaine)
Homar z imbirem (Homard Au Gingembre)
Homar w sosie słodko-kwaśnym (Homard En Aigre Doux)
Homar z rusztu (Homard Grillé)
Homar w sosie z wina (Homard Newburg)
Homar lub langusta w białym winie z pomidorami i cebulą na ostro (Homard Ou Langouste À L’Armoricaine)
Homar zapiekany z sosem (Homard Thermidor)
Langusta w sosie z wina (Langouste Newburg)
Ozór barani z sosem winegret (Langue De Mouton À La Vinaigrette)
Przekładaniec z plastrów tłustej wątróbki (Millefeuille De Foie Gras)
Jajecznica z truflami (Œufs Brouillés À La Truffe)
Jajecznica z truflami (Œufs Brouillés Aux Truffes)
Perliczka z winogronami (Pintade Aux Raisins)
Pularda ze śmietaną (Poularde À La Crème)
Pularda faszerowana (Poularde Farcie)
Kurczak ze śmietaną (Poulet À La Crème)
Kurczak z cytryną (Poulet Au Citron)
Kurczak z curry (Poulet Au Curry)
Kurczak z curry i mlekiem kokosowym (Poulet Au Curry Et Au Lait De Coco)
Kurczak z przyprawą tandoori (Poulet Tandoori)
Kurczak flambirowany na calvadosie z sosem grzybowym (Poulet Vallée D’Auge)
Grasica cielęca przyrumieniona na złoto ze śmietaną (Ris De Veau Doré À La Crème)
Risotto z szafranem (Risotto Au Safran)
Sałatka słodko-słona (Salade Composée Sucrée Salée)
Sałatka z wątróbek drobiowych (Salade De Foies De Volaille)
Sałatka owocowa (Salade De Fruits)
Sałatka z owoców południowych (Salade De Fruits Exotiques)
Sałatka z kurczaka w przyprawie tandoori (Salade De Poulet Tandoori)
Marokańska potrawka drobiowa z curry (Tajine De Volaille Au Curry)
Tarta z mirabelkami (Tarte À La Mirabelle)
Tarta z rabarbarem (Tarte À La Rhubarbe)
Tarta cytrynowa (Tarte Au Citron)
Tarta cytrynowa z bezą (Tarte Au Citron Meringuée)
Tarta z białym serem (Tarte Au Fromage Blanc)
Tarta z morelami (Tarte Aux Abricots)
Tarta z truskawkami (Tarte Aux Fraises)
Tarta z owocami południowymi (Tarte Aux Fruits Exotiques)
Tarta z mirabelkami (Tarte Aux Mirabelles)
Tarta z jeżynami (Tarte Aux Mûres)
Tarta z jabłkami (Tarte Aux Pommes)
Tarta z jabłkami po alzacku (Tarte Aux Pommes À L’Alsacienne)
Tarta ze śliwkami (Tarte Aux Prunes)
Tarta ze śliwkami węgierkami (Tarte Aux Quetsches)
Tarta Tatin (Tarte Tatin)
Teryna z gęsiej i kaczej tłustej wątróbki (Terrine De Foie Gras De Canard Et D’Oie)
Ciasto bezowe z lodami i bitą śmietaną (Vacherin Glacé)
Ciasto bezowe z lodami, owocami i bitą śmietaną (Vacherin Glacé Aux Fruits)
Created by 4lc
Ta strona jest przeznaczona dla osób mających ukończone 18 lat.