Z czego słynie kuchnia portugalska
Kuchnia portugalska uznawana jest za jedną z najsmaczniejszych w Europie. Czego warto spróbować podczas wakacji w tym kraju?
Bacalhau — narodowa potrawa Portugalii. Jest to suszony, solony dorsz przyrządzany na wiele różnych sposobów.
Caldeirada — jednogarnkowa potrawa na bazie ryb. Najczęściej jest to połączenie tłustych oraz nieco chudszych gatunków. Poza rybami, do dania dodaje się również pomidory, cebulę, czosnek, pietruszkę, oliwę z oliwek oraz wino. W zależności od uzyskanej konsystencji, caldeirada spożywana jest jako wno lub drugie danie.
Frango no churrasco — grillowany kurczak z dodatkiem czosnku, papryczek piri — piri oraz biaego wina.
Borrego — grillowane lub pieczone mięso baranie uprzednio zamarynowane w oliwie z dodatkiem goździków, czosnku, pieprzu, słodkiej papryki oraz liścia laurowego)
Grillowane sardynki — to bardzo popularny portugalski fast food serwowany z dodatkiem kromki chleba.
Steki — w Portugalii nazywane są one bife. Popularnym daniem jest bife a portugesa — stek z dodatkiem sadzonego jajka i plastra szynki presunto.
Bifana — mięsna przekąska składająca się ze smażonych, a następnie duszonych w sosie bitek wołowych podawanych w bułce.
Sery — Portugalia słynie z rozmaitych ich gatunków. Do wyboru jest między innymi owczym, kozi i krowi. Jeżeli chodzi o pierwszy z nich, popularnym przysmakiem jest Queijo Serra da Estrela, który wytwarzany jest od XII wieku. Godny polecenia jest także Quejio curado — dojrzewający przez co najmniej 20 dni ser o żółtawym odcieniu, który z czasem staje się coraz twardszy.
Owoce morza — w portugalskich restauracjach najczęściej spotkać można się z oliwkami gotowanymi lub smażonymi na oliwie z czosnkiem, krabami serwowanymi w formie sałatki, a także ośmiornicami, małżami i ostrygami.
Pasteis de nata (inaczej Pasteis de Belem) — najsłynniejsze portugalskie ciastko podawane z dodatkiem odrobiny cukru pudru i cynamonu. Przyrządzane jest one z ciasta francuskiego oraz masy budyniowej. Cechą charakterystyczną pasteis de nata są charakterystyczne łatki z wierzchu, które pojawiają się na skutek wypiekania w wysokiej temperaturze.
Pudim de caramelo — deser na bazie mleka skondensowanego, jaj oraz karmelu.
Jesuitas — trójkątne ciasteczka przyrządzane z kruchego maślanego ciasta, przekładane kremem z żółtek i przykrywane bezą.
Wino — Portugalia jest jednym z największych światowych producentów wina. Rocznie wytwarza się tutaj około 7 milionów hektolitrów tego trunku. Jednym z najpopularniejszych portugalskich win jest Porto. To wzmacniany alkohol produkowany z winogron zbieranych w dolinie rzeki Douro. Wytrawne i półsłodkie Porto pije się w temperaturze 12 stopni Celsjusza, słodkie — w temperaturze pokojowej lub 18 stopni Celsjusza. Niemniej popularnym winem z Portugalii jest Madera, które to wytwarzane jest na wyspie o tej samej nazwie. Dobrze sprawdza się ono zarówno jako aperitif, jak i w charakterze wina deserowego.