Z czego słynie kuchnia włoska
Włoska, to obok francuskiej, najpopularniejsza kuchnia Europy. Z czego słynie ten kraj? Jakich potraw warto spróbować podczas podróży do słonecznej Italii?
Najbardziej znanym włoskim daniem jest pizza. Potrawa ta wywodzi się z Neapolu. W oryginalnej wersji charakteryzuje się ona cienkim ciastem oraz obecnością pomidorów San Marzano i sera mozzarella di bufala wytwarzanego z mleka bawolic. Pizzę neapolitańską wypieka się w piecach opalanych drewnem.
We Włoszech dużą popularnością cieszy się także lasagne, czyli płaski, szeroki makaron przekładany warstwami farszu i pieczony w piekarniku. W tradycyjnej wersji, potrawę tę serwowano z ragu, czyli mielonym mięsem, serem mozzarella lub Parmigiano Reggiiano oraz sosem beszamelowym.
Podróżując po Włoszech, warto spróbować również panuozzo, czyli serwowanej na ciepło kanapki wywodzącej się z regionu Kampania, a dokładnie z małej miejscowości Gragnano zlokalizowanej kilkadziesiąt kilometrów na południe od Neapolu. Danie to przygotowuje się z podłużnej bułki wypiekanej w piecu opalanym drewnem i serwuje z dodatkiem sera mozzarellą, rukoli, oliwek, pomidorów, cebuli, brokułów, karczochów oraz różnych sosów. Dzięki temu, że przed podaniem kanapka jest ponownie zapiekana, dzięki czemu zyskuje niesamowitą chrupkość.
Znanym w słonecznej Italii daniem jest także bottarga, czyli suszona ikra — czy to z tuńczyka, czy z cefala morskiego lub mlecznika. Przysmak ten nazywany jest także kawiorem Morza Śródziemnego. Sprzedaje się go w kawałkach lub starty, w małych słoiczkach. Smak bottargi jest zbliżony do anchois. Serwowana jest ona jako przystawka, pokrojona w cienkie plasterki i skropiona sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Niekiedy bottargę ściera się także na tarce o drobnych oczkach i nakłada bezpośrednio na makaron. Suszona ikra, na skutek ciepła wydziela dymny, lekko pikantny, słony smak.
Pisząc o kuchni włoskiej, nie sposób nie wspomnieć o najpopularniejszym deserze pochodzącym z tego kraju, jakim jest tiramisu. To smakołyk składający się z biszkoptu nasączonego likierem amaretto oraz espresso, na który kładzie się krem z sera mascarpone, jajek oraz cukru, a całość posypuje kakao.
O jakie elementy opiera się kuchnia włoska? Jeżeli chodzi o przyprawy, jest to bazylia, oregano, estragon, pieprz, rozmaryn oraz tymianek. Najpopularniejszymi w Italii serami są mozzarella, parmezan, ricotta, mascarpone, pecorino, fontina oraz gorgonzola. Do przyrządzania potraw kuchni włoskiej najczęściej wykorzystuje się warzywa, takie jak pomidory, cebula, czosnek, karczochy oraz oliwki. Do wypieku pizzy używa się tu mąki 00, która jest niezwykle delikatna oraz lekka. Jeżeli chodzi o szynkę, najpopularniejsza jest parmeńska. Co do ryb i owoców morza, Włosi najczęściej sięgają po tuńczyka, łososia, dorsza, makrelę, sardele, flądrę, sardynki, śledzie, krewetki, raki, homary, kraby, przegrzebki, kalmary oraz ośmiornice.