Dekantacja wina
Przelanie wina do karafki lub dzbanka jest konieczne tylko wówczas, gdy na dnie butelki zebrał się osad lub gdy wino potrzebuje napowietrzenia. Dekantacja, której celem jest napowietrzenie czy też natlenienie
Czytaj dalejWszystko na temat wina
Przelanie wina do karafki lub dzbanka jest konieczne tylko wówczas, gdy na dnie butelki zebrał się osad lub gdy wino potrzebuje napowietrzenia. Dekantacja, której celem jest napowietrzenie czy też natlenienie
Czytaj dalejPierwszym celem, jakiemu służy karta win w restauracji, jest poinformowanie klientów o dostępnym wyborze. Sposobów zredagowania karty może być jednak bardzo wiele, w zależności od wielkości i rodzaju win, które
Czytaj dalejDobrze, jeśli nasza piwnica lub magazyn są dostatecznie duże, by pomieścić większe ilości wina. To, przeznaczone do długiego leżakowania, przechowujemy jedynie wówczas, gdy mamy zapewnione odpowiednie warunki. Pomieszczenie to powinno
Czytaj dalejProces przetwarzania winogron w wino nosi nazwę winifikacji i może być prowadzony na wiele sposobów. Ogólnie rzecz biorąc, pierwszym krokiem w nowoczesnym procesie winifikacji jest oddzielenie szypułek od owoców. Są
Czytaj dalej