Przekąski do wina
Przy butelce wina z powodzeniem urządzić można zarówno romantyczną randkę we dwoje, jak i przyjęcie w gronie znajomych. Spotkanie tego typu nie może się odbyć bez przekąsek. Jak dopasować je do rodzaju wina?
Do wina doskonale nadają się przekąski typu finger food, czyli takie, które można wygodnie zjeść jedną ręką, bez konieczności sięgania po sztućce. Znakomicie sprawdzają się one podczas domówek czy bankietów.
Po jakie przekąski warto sięgnąć, jeżeli planujesz zaserwować czerwone wino? Trunek ten znakomicie komponuje się z potrawami bazującymi na czerwonym mięsie, takim jak wołowina czy wieprzowina. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby podawać go w towarzystwie gęsi, kaczki czy dziczyzny — czy do grillowanej, czy smażonej. Do czerwonego wina z powodzeniem podawać można tłuste wędliny i kiełbasy typu salami lub chorizo. Pasują do niego także wyraziste sery oraz dania z grzybami. Najpopularniejszą przekąską do wina jest deska serów. Trudno się temu dziwić — jej przygotowanie jest niezwykle proste i zajmuje zaledwie kilka chwil. Przyrządzanie deski serów ogranicza się do pokrojenia poszczególnych składników i estetycznego rozłożenia ich na talerzu. W jej skład wchodzić mogą między innymi sery, takie jak Pecorino, Parmezan, Radamer, Grana Padano czy Cheddar. Taką deskę z powodzeniem uzupełnić można i wędliny, kiełbasy, winogrona, oliwki, orzechy włoskie oraz kawałki bagietki.
Na wszelkiego rodzaju spotkania towarzyskie dobrze nadaje się także wino białe. Jako że ma ono nieco delikatniejszy smak, najlepiej komponuje się z lekkimi daniami. Taki trunek zaserwować można na przykład z białym mięsem kurczaka lub indyka czy potrawami na bazie ryb i owoców morza. Białe wino równie dobrze pasuje do lekkich serów i wędlin, sałatek, warzyw oraz owoców. Przygotowując deskę serów do takiego alkoholu, warto zadbać o to, aby znalazły się tam gatunki, takie jak Gorgonzola, Brie czy Camembert. Dobrze sprawdzą się tu także sery kozie oraz z niebieską pleśnią. Deskę uzupełnić można o owoce — gruszkę, jabłko oraz winogrona.
Jesteś miłośnikiem lekkich, słodkich win? Zaserwuj je z deserem! Doskonale sprawdzi się tu między innymi czekoladowe brownie, mus cytrynowy, ciasteczka z miodem i orzechami czy sorbet arbuzowo — miętowy.
Trunkiem, który wręcz idealnie nadaje się na wyjątkowe okazje, takie jak ślub, bal karnawałowy czy impreza sylwestrowa jest szampan. Uznawany jest on za jeden z najbardziej ekskluzywnych alkoholi na świecie, a co za tym idzie — wymaga szczególnej oprawy. Do szampana bardzo dobrze pasują między innymi ostrygi zaserwowane na lodzie i polane sokiem z cytryny lub winegret. Trunek ten znakomicie komponuje się także z czarnym kawiorem jesiotra podanym na bagietce. Nic nie stoi również na przeszkodzie, aby podać go z pokrojonym w cienkie plastry różowym łososiem. Następna propozycja to francuski przysmak, jakim jest foie gras, czyli odtłuszczona gęsia wątróbka.