Kieliszki do wina

Kieliszki do wina to niezbędny element wyposażenia każdego barku. Aby w należyty sposób spełniały one swoją funkcję, należy je dopasować do rodzaju trunku, jaki będzie w nich serwowany. Jakiego rodzaju kieliszki nadają się do wina czerwonego, białego, różowego, musującego czy szampana? Podpowiadamy!

Każdy z dostępnych na sklepowych półkach rodzajów kieliszków do wina ma nieco inną budowę. Naczynia tego typ mają za zadanie ochronić naturalny aromat alkoholu i utrzymać jego odpowiednią temperaturę.

Czym kierować się przy wyborze kieliszków tego typu? Najlepszym rozwiązaniem są modele wykonane z przezroczystego szkła, które pozwalają dostrzec naturalną barwę trunku. Dobrze sprawdzają się tu naczynia średniej grubości. Tego typu szkło umożliwia ogrzanie wina w dłoniach i wydobycie pełni aromatu. Nóżka kieliszka powinna być na tyle długa, aby można było ją wygodnie chwycić, nie dogrzewając niepotrzebnie alkoholu o odpowiedniej temperaturze. Niemniej istotną kwestią jest pojemność takiego naczynia. Musi ona pozwalać na swobodne zamieszanie trunkiem i delektowanie się jego aromatem.

Do produkcji kieliszków do wina wykorzystuje się głównie kryształ oraz szkło. Naczynia pierwszego typu są delikatniejsze, drugiego — masywniejsze. Na kryształowych kieliszkach bardzo często formuje się różnego rodzaju dekoracyjne wzory. Tym, co je wyróżnia jest także większa przejrzystość, która pozwala na precyzyjną ocenę koloru trunku. Do niewątpliwych atutów kryształowych kieliszków zaliczyć można również piękny połysk.

Serwując wino, kieliszek należy wypełnić do 1/3 objętości. W przeciwnym wypadku, niemożliwe będzie obracanie naczyniem w celu zamieszania alkoholu i uwolnienia jego aromatu.

Jak dopasować kieliszek do rodzaju wina? Te dedykowane czerwonym trunkom są wysokie i posiadają dużą pękatą, zwężającą się ku górze czaszę w kształcie tulipana. Taka ich budowa jest nieprzypadkowa. Szeroka czasza sprawia, że powierzchnia wina ma większy kontakt z powietrzem. Na skutek tego, staje się ono delikatniejsze, a co więcej — zaczynają się wydzielać jego unikalne aromaty.

Jak podawać wino białe? Najlepiej do tego celu nadają się smukłe naczynia z długą nóżką i czaszą z lekko rozchylającymi się go górze krawędziami, która kształtem przypomina kwiat tulipana. Kieliszki do wina białego są nieco mniejsze od tych do czerwonego, co wynika z tego, że tego typu alkohol nie wymaga tak dużego kontaktu z powietrzem. Co więcej, niewielkich rozmiarów czasza wspomaga utrzymywanie niższej temperatury alkoholu.

W jaki sposób powinno się serwować wino różowe? Miłośnicy tego trunku, na sklepowych półkach powinno się rozglądać za kieliszkami o krótkiej czaszy i lekko zaokrąglonej formie. Dzięki temu możliwe staje się uwalnianie bogatego aromatu alkoholu.

A, co jeżeli chodzi o kieliszki do wina musującego? Jako że najlepiej smakuje ono w niskiej temperaturze, podawać należy je w wąskich, wysokich, lekko rozszerzanych kieliszkach. Fani szampana do wyboru mają kilka rodzajów naczyń. Są to tak zwana szampanówka, flet oraz tulipan.