Rodzaje makaronu
Włochy to kraj, który słynie z makaronów. Jego mieszkańcy każdego roku używają ponad 30 kilogramów pasty w swoich przepisach. Z jakimi rodzajami makaronów możemy mieć do czynienia?
Spaghetti
Długi, wąski, cienki makaron, którego nazwa jest także nazwą potrawy spaghetti bolognese. Cieszy się on największą popularnością w naszym kraju. Spaghetti znakomicie komponuje się z sosami, takimi jak carbonara, neapolitański czy bolognese.
Tagliatelle
Włoski makaron w formie długich, szerokich, płaskich wstążek. Na sucho ma postać zwiniętych kłębków; po ugotowaniu ulega wyprostowaniu. Makaron ten dobrze pasuje do gęstych sosów pomidorowych, serowych oraz mięsnych. Zgodnie z legendą, tagliatelle stworzył w okresie renesansu, w regionie Emilia — Romagna szef kuchni Zefirano. Zainspirował się on widokiem fryzury spotkanej na ulicy blondynki i postanowił odtworzyć jej fryzurę pod postacią wyrabianego makaronu.
Fusilli
Włoski makaron w kształcie spirali, którą wyrabia się z płaskiego kawałka ciasta. Jest on również określany mianem świderków. Tym, co wyróżnia ten makaron jest łatwość konsumpcji oraz dobra przyczepność do sosów. Nie traci on swojego kształtu nawet po odgrzaniu potrawy. Fusilli jest wykorzystywany najczęściej podczas przygotowywania dań mięsnych oraz serowych. Nierzadko używa się go także do robienia sałatek czy zup.
Penne
Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „penne” oznaczającego „pióro”. W Polsce makaron ten jest określany także mianem piórek. Występuje w dwóch wersjach: gładkiej (penne lisce) lub z rowkami na powierzchni (penne rigate). Pod względem kształtu, makaron ten przypomina ukośnie ściętą rurkę. Wywodzi się z rejonu Kampania zlokalizowanego w południowej części Włoch. Makaron penne najczęściej łączy się z pesto lub owocami morza. Z powodzeniem można go dodawać także do sałatek, zup czy makaronowych zapiekanek.
Conchiglioni
Włoski, krótki makaron, który występuje w różnych rozmiarach i posiada rowkowatą powierzchnię. Z kształtu przypomina muszlę ślimaka. Po ugotowaniu, makaron ten wypełnia się farszem i zapieka wraz z serem oraz sosem. Występuje on także w mniejszej wersji, która najczęściej jest używana do przygotowywania sałatek oraz zup.
Papardelle
Makaron wyglądający niczym spłaszczona, szeroka wstążka. Jest szerszy od tagliatelle i węższy od lasagne. Jego nazwa wywodzi się od słowa pappare oznaczającego „jeść z wielkim smakiem”. Makaron ten pochodzi ze środkowo — północnych Włoch. Najczęściej łączy się go z ciężkimi sosami i gulaszami.
Lasagne
Makaron w formie cienkich, prostokątnych, płaskich płatów. Wykorzystuje się go głównie do robienia zapiekanek. Lasagne gotuje się krótko, a następnie układa w prostokątnym naczyniu, przykrywając poszczególne warstwy farszem. Może to być sos pomidorowy, bolognese czy beszamelowy.
Rigatoni
Makaron w formie tubki, który występuje w różnych długościach i średnicach. Posiada rowkowatą powierzchnię i jest delikatnie zakrzywiony. Makaron ten wywodzi się z Rzymu, a jego nazwa od słowa „rigato”, co oznacza „pasiasty”.